Der er Sammenhæng Imellem Dit Tøj og Din Bil

Der er nogle områder af vores liv, som vi betragter som fuldstændigt separate. Vi ser ingen sammenhæng imellem dem, og antager derfor at den ene ting ingen indflydelse har på den anden. Men det er dog altid forkert. Du står nemlig lige i midten, og behandler begge dele. Det er dig, din hjerne, der forbinder de to ting, uanset om de er forbundet af andet. Vores hjerner er nemlig ikke delt op i kasser, hvor der kan skelnes 100% imellem to forskellige områder af vores liv. Det er kompliceret netværk af forbindelser, hvor alt er forbundet med alt andet.

Nogle gange har disse forbindelser ikke rigtigt nogen praktisk betydning, og er så små, at vi gør klogt i ikke at tænke nærmere over dem. Andre gange er der dog en overraskende stærk forbindelse imellem to områder, som vi ellers anser for værende fuldstændigt separate. Et af disse områder er når det kommer til tøj og biler.

Det lyder måske fuldstændigt skørt, at der skulle være nogen sammenhæng imellem tøj og biler, men ved nærmere eftersyn giver det faktisk rigtigt god mening. Begge dele er ting, som vi ”klæder” os i. Når du sætter dig ind i en bil, så er du omsluttet af den, på samme måde som du er omsluttet af tøj. Selvom vi gerne vil påstå noget andet, så kan vi mennesker ikke undgå, institutionelt at bedømme hinanden på overfladen. Hvis en fremmed træder ind i lokalet lige nu, så vil du på få sekunder have dannet dig et indtryk af personen. Måske er dit indtryk forkert, måske er det rigtigt, men under alle omstændigheder har du et indtryk. Dette indtryk er i høj grad farvet af, hvad for noget tøj den fremmede havde på. Det er nemlig en del af helhedsoplevelsen, og en rigtig stor del af den information vi har at arbejde med, når nu vi endnu ikke har talt med vedkommende.

På samme måde vil du opleve, at du også danner dig indtryk af andre mennesker, baseret på hvilken bil de kører rundt i. Hvis du kører rundt i trafikken, og bliver overhalet af en Renault Captur, så har du et meget andet billede af hvem personen bag rattet er, end hvis du blev overhalet af en VW Golf. Hvis bilen trænger til en stenslag reparation, så spiller det også ind på dit indtryk af føreren.

Fuldstændigt som med tøjet, så kan dit indtryk af personen sagtens ske at være forkert. Men det ændrer ikke på, at du sidder tilbage med en fornemmelse af hvem personen der er omsluttet af bilen er, og at bilen han kører i har en enorm betydning for hvordan den er udformet.

Derudover vil du også kunne se, at folk vælger deres tøj og deres bil, ud fra overlappende kriterier. Folk der foretrækker gult tøj kører ofte rundt i en gul bil. Folk der gerne vil se skarpe ud, har en bil der sender det samme signal.